keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Pikainen onnettomuuden kertaus

Sinä pävänä mun ja Aadan oli tarkotus lähtee ajamaan Allulla. Joo ei siinä mentiin tallille ihan normaalisti ja bongasin geti että A ei ollut ulkona vaikka ois pitäny. No sieltä tallistahab se sitten löyty. Syynä tälle oli, että uusi vuonohevonen. Lauri oli tullut. Lauri oli siis muun lauman kanssa ensin ulkona, koska A ei tahtonut hyväksyä sitä mukaan porukkaan

Vein A:n toiselle laitumelle hetkeks, ettei se olis ihan kaheli kun ei oo päässy juoksemaan aamulla ulos. Heti kun irrotin riimunnarun siitä lenkistä, nii hevonen lähti pukkilaukkaa ympäri laidunta. Menin sit normaalisti siinä siivomaan karsinaa. 

Sain karsinan siivottua jossain puolessa tunnissa. Kävin sit hakemassa hepan sisälle, tai oikeestaan jätin ulos katokseen, kun valjastin sitä siinä joka kerta. Harjasin sen ensin ihan perusteellisesti, ja kun se aina tietää että lähdetään juoksemaan kärryjen kanssa nii yrittää huitoa oikeella takajalalla. Harjatessakin oli jo semmonen että yritti kokoajan pyöriä ja "potkia" sillä takasella.

Joku 30min meni taas että sain hevosen harjattua. Kävin hakee tallin omat ajovarusteet, jotka oli siis säädetty A:n kokoisiksi. Laitoin sille valjaat selkään, ja se yritti taas kääntyä. Sain sit sille rintaremmin ja ne kaikki kiinni, ennen kärryjä. Otin hevosen siitä katoksesta, että aada sais vietyä kärryt Aksun taakse ennenkun, vien sen takasin katokselle. Siinä se oli vielä ihan ok. 

Sit laitettiin Aadan kans kärryt perään. Ei siinä se yritti taas jotakin huitoa sillä takasella ja kerran se kärryjä pamauttikin. Saatiin toinen aisaremmi aisaan pyöritettyä, sekä rintaremmistä tulevat remmit. Sit sillä hevosella kilahti päässä ekan kerran. Ei pysyny hetkeekään paikallaan. Otin sen sit kärryt perässä katoksesta pois, että Aada saa toisen aisaremmin aisaan kiinni. No eihän se onnistunu kun hevonen yrittää potkia. Vaihettiin sit osia et Aada pitää hevosesta kii ja minä laitan remmit. Ei onnistunu niinkään.

Sit sillä hevosella kilahti päässä. Riuhtas ittensä Aadalta irti ja karkas kärryt puoliksi perässä. Sillä roikku toinen aisaremmi ja riimunnaru perässä. Ensin se juoksee muiden hevosten viereiselle laitumelle kärryjen kans. Siellä se hetken ravailee kiitoravia kärryt perässä. Ollaan siinä tilanteessa vielä ihan rauhallisia. Maa oli liukas. A lensi kärryjen kanssa nurin. Hevonen kyljellään hetken, ja ajattelin että nyt se sit kuolee, kun katkas jalkansa tuossa. Kerkes siinä varmaan yks kyynelkin tulla.. Kumminki hevonen nousee ilman ongelmia ylös ja juoksee mun ja Aadan ohi kärryt perässä. Sit se pujottelee talon takaa isolle asfaltti tielle. Sit tuli paniikki. Aada soittaa mun äitille ja kertoo tilanteen. Mutsi lähtee kylältä raveista Aksua vastaan autolla. No Allu kääntyy oikeelle, naapurin pihalle. Sieltä se juoksee naapurin pellolle.Kiitos te ihanat ihmiset jotka otitte minut auton kyytin ja veitte naapurille <3. Siinä varmaan 20min jahtasin sitä pellolla, kun hevonen juoksee kiitolaukkaa kärryjen kans. Sit se lensi vielä uudestaan nurin. Ja mitään ei taaskaan tapahtunu. Sit se lähtee peltoja pitkin joen toiselle puolelle sillan yli. No se kävi vissiin viellä toisella puolella lenkin, ja tuli toisesta sillasta yli. Siinö vaiheessa iski todellinen paniikki. Toinen ihana naapuri Mika otti mut kyytiin ja lähettiin asfaltti tietä kattomaan missä se hevonen on. No ajettiin joku 2km. Siinä sit hevonen juoksee nättiä ravia, oikeaa kaistaa.Ajetaan autolla sen perässä vielä joku 5km. Sit hevonen kääntyy vasemmalle hiekkatielle. Ajattelin että nyt se sitten hävis. Siinä A juo vesilätäköstä ihan hengästyneenä kärryt perässä. Äiti soitti ennenkun sain hevosen kiinni ja en kerenny sanoo sille kun :"Nyt turpa kiinni, se hevonen on tuossa juomassa." Tulin ulos autosta, A huomas minut mutta ei se jaksanu lähtee enää karkuun. Sain sen siinä kiinni.

Tarkistin itkien oliko sillä kaikki ok. En huomannu muuta kun että vasen etukenkä oli lähteny. Muuten hevonen oli ihan kunnossa. Purin hevosen siihen metsäautotielle niin että sillä oli valjaat ja suitset päässä. Mika vei sit loput tavarat kotiin. Kävelin hevosen kanssa n.7km takaisin kotiin. Kyllä siinä matkalla tuli itkettyä aika helkkarin paljon. Halailin itkien Aksua vähän väliä. Nyt sillä on taas kaikki kunnossa <3

Voi pientä kun väsytti, kun käveltiin kotiin <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti