tiistai 12. huhtikuuta 2016

Hieman erilainen kouluratsu


Moi! Eilen menin kulutunnin Chemekalla, jota olin toivonut, mikäli tunti mennään kentällä, sillä tamma on huomattavasti eteenpäin pyrkivämpi sekä nopeampi avuille ulkokentällä kuin mitä se on maneesissa. Ilma oli onneksi hyvä ja pystyimme menemään tunnin kentällä, vaikka kello olikin jo yli seitsemän, kun pääsimme aloittamaan. Ihanaa päästä taas menemään kentällä nyt, kun ilmat on lämmennyt ja kentän pohjakin miltein kokonaan kuivunut.

Aloitettiin tunti tekemällä avo- sekä sulkutaivutuksia kentän pitkillä sivuilla. Chemppis oli tunnin alussa todella tahmea, jonka takia nämä tuottivatkin heti alussa jonkin verran ongelmia ja kädenvääntöä. Käänsin paljon pienempiä voltteja taivutusten välissä, jotta sain käyntiä kasvatettua edes hieman ennen itse taivutusta. Vasempaan kierrokseen molemmat taivutukset sujuivat huomattavasti paremmin kuin oikeaan. Oikeassa kierroksessa tamma jumitti vähän väliä kesken tehtävän, koska sulkutaivutukset olivat hänen mielestään aivan liikaa työtä vaativia.Teimme taivutuksia läpi koko tunnin vaihdellen hieman tehtävää vähän väliä. Alun käyntityöskentelyn jälkeen jätimme avotaivutukset kokonaan pois ja lähdimme keskittymään sulkuihin. Nyt sai myös ottaa mukaan ravityöskentelyä sekä halutessaan taivutuksiakin sai tehdä ravissa. Meillä oli kuitenkin Chemppiksen kanssa vielä niin paljon mielipide-eroja taivutuksien suhteen, jonka takia päätin jatkaa taivutusten tekemisen käynnissä ja päätyihin otin sitten raviympyröitä sekä -voltteja. Pikku hiljaa Chemppis alkoi taipumaan paremmin ja liikkumaankin eteenpäin hieman halukkaammin kuin alussa, tämän tamman kanssa täytyykin olla erittäin kärsivällinen, mikäli haluaa yhteistyön sujuvan edes jotenkin.

Kun olimme tehneet sulkutaivutuksia, oli vuorossa laukkatyöskentely. Itse en Chemppiksen kanssa lähtenyt siinä kohdassa laukassa työstämään, koska tamma oli vielä niin pohkeen takana, ettei siitä laukkaamisesta olisi mitä todennäköisimmin tullut yhtään mitään. Muiden laukatessa työskentelin volteilla lähinnä käynnissä.
Vielä tunnin loppupuolella tulimme keskihalkaisijalla sulkutaivutusta ja päädyssä sai kääntyä kumpaan suuntaan vain. Laukkaa sai nostaa aina pitkillä sivuilla, mikäli halusi ja askellaji oli muutenkin vapaa urilla, sulkutaivutukset tultiin kuitenkin käynnissä. Chemppiksen mielestä tämä tehtävä oli ihan ylitsepääsemättömän vaikea ja urilla laukkaavat hevoset häiritsivät tammaa suuresti. Chemppis jumitti jatkuvasti halkaisijalla eikä tahtonut liikkua yhtään mihinkään, muiden hevosten kyylääminen sen sijaan onnistui tältä vallan mainiosti. Tätä tehtävää teimmekin sitten lopputunnin. Tammaa sai käskeä eteenpäin kaikilla mahdollisilla avuilla aina taivutuksen alussa, mutta muutaman askeleen jälkeen alkoi tämä kävellä jonkin verran eteenpäin myös itsekin.

Loppuravien aikana muiden jo lopetellessa Chemppis alkoi vasta kunnolla lämpenemään ja kierrokset alkoivat nousta juuri sopivasti. Tamma onkin usein hidas alussa, mutta loppua kohden on huomattavasti elastisempi ja reaktiivisempi. Pääsin kunnolla työstämään ravia vasta muiden kävellessä loppukäyntejä, sillä siinä kohdassa Chemppis ei enää jaksanut välittää muiden tekemisistä vaan keskittyi vihdoinkin siihen omaan tekemiseensä. Sain vielä lopuksi ravata harjoitusravissa molempiin kierroksiin niin paljon, kuin tarvetta oli, jotta saisin rentoa ravia tammasta ulos.Lopussa Chemppis ravasikin oikein mukavan reippaasti eteenpäin kantaen itsensä oikein mallikkaasti. Enkä tietenkään malttanut vielä jättää ratsastamista siihen vaan tein kevyessä ravissa muutamia lävistäjiä pidentäen askelta sekä hakien keskiravia. Chemppis osoittautui lopputunnista oikein meneväksi ja miellyttämisenhaluiseksi kouluratsuksi, joka on oikeasti aivan eri luokkaa kuin Kartsu tai Ruubia, joilla olen viimeisen vuoden pääsääntöisesti mennyt. Menin itseasiassa Chemppiksellä myös pari viikkoa takaperin tunnilla, jolloin menimme vielä maneesissa. Kyllä sen huomasi, että tamma on kokonaan erilainen ulkona, kuin maneesissa.

Chemppis on kyllä sellainen tamma, joka on juuri sellainen, josta tykkään. Harmittaa vain, että tamma on sen verran epäluuloinen uusia asioita kohtaan sekä säikky, ettei tästä koskaan (ainakaan ratsastuskouluaikoina) mitään kisaratsua minulle tulisi. Olen itseasiassa muutamat tallikisat tammalla mennyt noin kaksi vuotta sitten, joista kummatkaan eivät menneet järin hyvin. Nyt kuitenkin ajattelin, että voisin kesällä mennä Chemppiksellä useamminkin, koska tamma on vain niin kiva sekä hyvällä tavalla erilainen! Postauksen kuvat löysin jostain kovalevyn uumenista, nämä otettu hieman yli kaksi vuotta sitten. ;D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti